Küldje el kérdését
Visszahívás kérése
Az Ön országában található partnerünk hamarosan felveszi a kapcsolatot Önnel
Amennyiben kérdése van, hívjon minket!
betűméret
Címoldal -> Felhasználói történetek -> Lépcsőn Járás Oktatása a Lépcsőzést Segítő Eszközzel

Felhasználói történetek

Lépésről lépésre a jövő felé - a korábbi profi sportoló lépcsőzést segítő eszközt használ a gerincvelő sérülése után

Dmitrij Tschatschin a gerincvelő sérüléséből származó rehabilitáció során
Becsült olvasási idő 8 Min. Közzétéve 22.08.2018
Lépésről lépésre a jövő felé - egy korábbi profi sportoló AssiStep lépcsőjárót használ a gerincvelő sérülése után. Dmitri Tschatschin az AssiStep-et használja Pforzheimben végzett rehabilitációja során a testtartása javítására a lépcsőt használva.
A paraplegia egy nagyon kiszámíthatatlsn és váratlan betegség. Ez van, ami nem öl meg, csak erősebbé tesz.
Dmitri

Tekintse meg Dmitri rehabilitációs folyamatának videóját az AssiStep lépcsőjáróval:

Amióta az eszét tudja, a 31 éves volt profi jégmotor versenyző, Dmitri Tschatschin motorozott, ami végül a hivatásává vált. 2004 és 2011 között professzionálisan folytatta a motorsportot, és tagja volt a nemzeti csapatnak.

Ráadásul professzionális versenyző volt a jégmotorozásban - egy téli sport, amely valószínűleg Oroszországból származik. Hasonlóan Dmitrihez, aki Moszkvában született és három évesen érkezett Németországba.

Dmitri Tschatschin motorsport
Dmitri Tschatschin toppidrettsutøver lam

Dmitri háromszoros világbajnoki döntős és a 2007-es világbajnokság bronzérmese, aki szenvedélyének szentelte az életét. Motoros karrierjének hála, szinte mindent látott és megtapasztalt ebben a sportágban. Ugyanakkor 2016. augusztus 26-án - egy motorkrossz tréning során - történt a baleset, amely teljesen megváltoztatta életét.

A baleset egy ártalmatlan ugrás alatt történt. Ezúttal Dmitri túl messzire ugrott, a földre érkezésekor a lába lecsúszott a lábtartóról, egy meredek szakadékba zuhant, és a hátára esett. Hol és mikor történt pontosan a paraplegia - Dmitri nem emlékszik. A balesetben kificamította a térdét, megsérűlt a 12. csigolyája, és gerincvelői sérülést szenved, ami részleges paraplegiához vezetett.

A baleset óta Dmitri kerekesszékbe kényszerűlt. "Amikor a kórházban voltam, azt mondtam, hogy három hónap múlva futni fogok, aztán ismét motorra ülök. Ez volt az első kijelentésem. Azonban ez egy kicsit tovább tart" - mondja a 31 -éves férfi. Aztán így folytatja:

"Sokszor elszakítottam a szalagokat, töréseket szenvedtem, és így tovább. De ezek apró dolgok. Ezen balesetek után mindig műtét következett, és két héttel később már részt vettem a német bajnokságon. A paraplégia nagyon kemény, nagyon más, erre nem számítasz. De rendben, ami nem öl meg, csak erősebbé tesz."

A részleges paraplegia az, amikor a gerincvelő csak részlegesen szakad meg. A sérülés és a szakadás mértékétől függően a érzékszervi érzékelés vagy a mozgás megmaradhatnak.Ezért lehetséges, hogy azok, akiknek részleges paraplegiájuk van, továbbra is használhatják a lábukat, mégpedig gyalogos segédeszközök, például görgők, sétabotok vagy mankók segítségével.

A baleset után Dmitri két hétig kórházba került. Utána Murnauban kezdte meg a rehabilitációját, amelyet két hónapos stacionárius rehabilitáció követett a Passau klinikán. Itt állt először a baleset óta a lábára, annak ellenére, hogy az első lépcsőzésre tett kísérlet, a gyaloglás vagy a lépcsőzés még mindig elképzelhetetlen volt.

Első sikerek után ebben a rehabilitációs központban egy 14 hónapos bejárásos rehabilitáció következett, ahol naponta egy órányi fizioterápiát és masszázst kapott, valamint a segédeszközök használatátra tanították és elektromos stimulációkat is kapott. Ez jó előkészítés volt a Peerzheimben lévő Geerlofs rehabilitációs központban való tartózkodáshoz.

2018 áprilisban Dmitri Pforzheimben volt a rehabilitációs Geerlofs központban, ahol naponta hat órányi terápiát kapott. Azt mondja: "A hét héten belül, amikor itt voltam, annyi mindent sikerült elérnünk, amit máshol nehéz lett volna, mert egyszerűen nem kapsz ilyen intenzív terápiát - a napi hat óra terápia rendkívül intenzív. Semmi sem hasonlítható ehhez amit ezelött csináltunk.

Összességében Dmitri 14 hetet töltött a rehabilitációs Geerlofs központjában. Ott nemcsak egy egyenletes felületen járunk, hanem a lépcső használata is a terápia része. 2017 nyarától kezdve a Geerlofs rehabilitációs központban felszerelésre került a lépcsőzést segítő rendszer az AssiStep, hogy segítse a betegeket, terapeutákat, abban, hogy biztonságosan tudják használni a lépcsőt.

"Hogy őszinte legyek, nagyon meglepődtem, hogy a AssiStep használata közben sokkal több funkciót lehet elérni a lábaknál. Az első benyomás valójában a "vagány " volt, tetszik, nagyszerűen működik, sokkal könnyebbé teszi a fel és lejövetelt a lépcsőn, ez egy nagyfokú biztonságot ad, és nagyon pozitív volt - nagyon pozitív.
Dimitri Tschatschin (31)
Dmitrij Tschatschin a gerincvelő sérüléséből származó rehabilitáció során

Ez a lépcsőzést segítő eszköz hasonló a görgőhöz, de a lépcsőhöz való, ahol a páciens a fogantyúhoz kapaszkodhat, és így biztonságosan koncentrálhat a lépcsőre. Dmitri elmondja az AssiStep lépcsőjáróról szerzett első benyomását, tapasztalatát:

"Nagyszerűen működik, sokkal könnyebb vele a lépcsőn felfelé és lefelé haladni, nagyfokú biztonságot nyújt, és ez pozitív volt - nagyon pozitív. Nehéz bízni egy olyan eszközben, amit még nem ismersz, ha tudod nem 100%-osan vagy a lábaid ura, de a harmadik lépés után tudtam, hogy hol tartsam meg, hogyan kell megfelelően használni, és akkor már teljes mértékben megbíztam benne. Először kicsit ki kell próbálnod, megismerkedned vele, majd magabiztosan tudod használni. Használata sokkal könnyebb, mint a hagyományos korlátoké. Biztosan állíthatom – nagyon gyorsan magabiztosan tudod majd használni az AssiStep lépcsőjárót."

„A lépcsőjáró AssiStep nagy előnye, hogy sokat kell magunknak tenni a terápiás célok elérése érdekében és ez a fontos.”
Dimitri Tschatschin (31)
a láb mozgása lépcsőzés során
A videó képernyőképei, amelyek Dmitri rehabilitációját mutatják.

A lépcsőn való gyakorlásnál az AssiStep nélkül a teljes erő és erőfeszítés a karokra koncentrálódik, amit a bal és jobb korlátok tartására használ. Dmitri azt mondja:

  • "Először észre sem veszed, csak akkor, ha valójában egy ilyen eszközzel eddzel, és azt tapasztalod, hogy valahol máshol is van erő." Ha hosszabb ideig kerekesszékbe kényszerűlsz, akkor kialakul egy rossz szokás, miszerint mindent a karjaiddal csinálsz. Valójában nem így kellene lennie." A lépcsőjáró nagy előnye, hogy saját magadnak kell a terápiás célok elérése érdekében önállóan dolgoznod, és ez a nagyon fontos. "

A rehabilitációs központ koncepciójáról Dmitri az alábbiakat mondja

"Ez egyedülálló - ilyen megoldás és lehetőség egyelőre nem létezik máshol Németországban. Sokat kérdeztem és sok információt gyűjtöttem a különböző központokról. Senki sem alkalmazza még ezt." Dmitri célja a 14 hetes központban eltöltött terápia után, hogy néhány lépést önállóan tegyen meg csupán egy görgős keret segítségével.

A sorscsapás ellenére Dmitri azt mondja nekünk, hogy mindennapi élete nem sokat változott, és hogy mindent megtesz, amit szeret és élvez - amennyire csak lehetséges. Mindenhez egy kicsit hosszabb időre van szüksége és amikor egy lépcsővel találkozik, akkor segítségre szorul. Még ha nem is aktívan folytatja a motorsportot, élete még mindig abból áll. Dmitri a gyorsasági versenyek versenyvezetőjeként dolgozik, és célja, hogy a nemzeti csapat csapatvezetője legyen. Egyszer motorsport, mindig motorsport!

  • "A kerekesszékben ülve a falat bámulni és siránkozni sosem volt opció," mondja.

A másik cél, hogy mégha csak mozgássegítő eszközökkel is, de újra járhasson.

"Nem kell 10 km-nek, vagy 3 km-nek lennie. Teljesen jó, ha csak 100 m-re megy az elején. A lényeg az, hogy sikerüljön, és függetlenül tudjak járni másoktól. De még mindig sok időre, sok erőre, sok verejtékre, sok ambícióra, sok türelemre és motivációra lesz szükség, ami már biztosan meg van.

„Ha készen állsz, már használhatod a lépcsőt, anélkül, hogy bárkinek ott kellene lennie, hogy támogasson és anélkül, hogy oda kellene figyelned. Működik. Nagyon nagy előny ha fejben sikerül eldöntened - hogy bízol magadban"
Dimitri
Dimitri Tschatschin a lépcsőjáróról:
  • "Otthoni telepítésként - természetesen a biztonság az első. Amikor készen állsz, használhatod a lépcsőt anélkül, hogy bárkinek ott kellene lennie, hogy támogasson és anélkül, hogy oda kellene figyelned. Működik. Főként fejben dől el - csak bíznod kell benne, egyszer meg kell érinteni, egyszer ki kell próbálni, és utána valóban teljes mértékben megbízol az AssiStep lépcsőjáróban. Mozgáskorlátozott lévén, ha egy kicsit is képes vagy használni a lábadat, az a tény, hogy fel tudsz menni a lépcsőn, valójában a legnagyobb előny, amit ebben a helyzetben elérhetsz."
beteg rehabilitációs klinikán bénulás
Dimitri a terápiás eszközként használt lépcsőjáróról
  • "Ez a helyzet a kezekkel a korlátokon.

1. Hol van olyan lépcső ahol mind a bal és mind a jobb oldalon van korlát? Ez az első kérdés.

2. Amikor a kezedet a korlátra helyezed , sok munkát végzünk a karunkkal, és nem terheljük a lábakat.

Ez azt jelenti, hogy ha a lépcsőn lefelé mész, akkor könnyen elcsúszhatsz. Az AssiStep lépcsőjáróval ez nem történhet meg, mivel használata közben a test teljes súlyát a lábakra terheli. Ez az AssiStep lépcsőjáró nagy előnye.Ez tényleg csak egy segédeszköz, ami nem csak passzív, mint egy lépcsőlift, ahol csak ül az ember, megnyomja a gombot, és halad felfelé vagy lefelé, itt tényleg szükség van az aktivitásra is. Az egyensúly megtartásának az érdekében ragadja meg az AssiStep lépcsőjárót. Amennyiben bizonytalanná válna, csak szorosan tartsa meg. Sokat kell tenni, és ez a nagy előny számomra." Ha tudja mozgatni a lábát, de nehezen egyensúlyoz, akkor Önnek ideális választás az AssiStep.”

Dmitri otthonában is használná az AssiStep lépcsőjárót, mivel a segédeszközök nélkül való szabad mozgás még mindig egy távoli cél, és tovább szeretné folytatni a lépcsőn való közlekedést, gyakorlást.

Dmitri célja, hogy egészséges legyen és elérje a kitűzött célját, miszerint néhány lépést önállóan tudjon megtenni.

További információ az AssiStep lépcsőjáróról?

    Maradjon aktív és független a saját otthonában az AssiStep lépcsőjáróval
    Az AssiStep, a lépcsőn lefelé közlekedés közben